1½ l vatten
Drygt ½ kg potatis
3 st grönsaksbuljongtärningar
1 stor purjolök
2 dl crème fraiche
(kan ersättas med lika mycket mjölk)
½ knippe gräslök
salt och peppar
Koka upp vattnet i en stor kastrull (minst 3 l ) och pluppa i tärningarna.
Skala och hacka potatisen grovt. Ansa och klyv purjolöken. Skär den i 5 cm långa
bitar. Koka potatisen och purjolöken tills lökbitarna är riktigt mjuka.
Det tar upp emot en halvtimme. Häll av kokspadet och spara det.
Låt potatisen och purjon ligga kvar i grytan. Mosa dem med t.ex en elvisp eller mixer.
Häll tillbaka kokspadet i grytan. Rör om. Ställ tillbaka grytan på spisplattan och det få koka upp
igen. Slå av värmen och häll i crème fraiche. Rör om ordentligt, smaka av med salt och peppar.
Det blir en tjock soppa. Tycker du den är för tjock, späder du med vatten eller mjölk.
Soppan går utmärkt att äta varm men egentligen ska den serveras kall. Kyl i 1 timme i kylskåpet.
Klipp över gräslöken och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar